Maistas su Meile
Leave a comment

Moliūgas – rudens karalius

Moliūgai – derlinga daržovė ir  yra labai universalus produktas: juos galima  kepti, virti,  džiovinti, naudoti sriuboms, košėms, tyrėms. Valgomos visos jo dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai. Mano vaikystėje šios daržovės valgiaraštyje nebuvo. Moliūgus atradau prieš kelis metus, kai atsikraustėme gyventi į Vokietiją. Šaltą rudenio rytą ūkininkų turguje paragavus auksinės moliūgų sriubos likau sužavėta ir tada jis karaliauja mūsų virtuvėje.

Moliūgai subalansuoja  visas došas – vata, pita ir kapha. Jie yra puiki atjauninanti priemonė.

Moliūgai dera su visais prieskoniais, ypač šildančiais (gvazdikėliais, cinamonu, džiovinta paprika, juodaisiais pipirais, imbieru), stimuliuoja kraujotaką, šildo galūnes.

92 proc. moliūgo sudaro vanduo, vaisiaus minkštimas turi cukraus, kalio, kalcio, magnio ir geležies druskų, vitaminų C, B1, B2, PP ir provitamino A, o sėklos – 36-52 proc. riebiojo aliejaus, fitosterinų, dervinių medžiagų, organinių rūgščių, zinko.

Šviežias moliūgų minkštimas gerina žarnyno veiklą ir valgomas, kai užkietėję viduriai.

Moliūgai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl jais galima gydyti pabrinkimus, atsiradusius dėl širdies ir kraujagyslių, inkstų ir šlapimo pūslės ligų.

Moliūgai turi milžinišką kiekį vitaminų. Vitaminas D reikalingas vaikų augimui, padeda įsisavinti kalcį dantims ir kaulams.

Vitaminai В, С, РР, Р ir Е stabdo senėjimo procesus.

Moliūgų rūšių yra apie 30. Iš išbandytųjų rekomenduoju sviestinį ar hokaido moliūgą. Norint sau pasilengvinti patiekalų ruošimą iš moliūgų siūlau pasigaminti TYRĖS , kurią galėsi naudoti labai plačiai sriuboms, blynams, padažams, troškinimas, pyragams, kokteiliams, košėms, virtinukams, energetiniams rutuliukams. Tyrės paruošimui reikia tik moliūgo: supjaustyti gabalėliais, iškepti orkaitėje, 180-ies laipsnių, apie 40 min. tol, kol bus minkšti. Po to smulkintuvu viską sutrinti iki vientisos masės. Stiklainėlyje šaldytuve galima laikyti iki savaitės. Paskirčius į indėlius užšaldyti ir naudoti ištisus metus.

Kokteilis iš moliūgų tyrės

1 bananas
300 ml Apelsinų sulčių
4 s.v moliūgų tyrės
Cinamono ziupsnelis

Nulupame bananą ir dedame į kokteilinę, taip pat dedame moliūgų tyrę, supilame spaustas apelsinų sultis. Pabarstome cinamono. Viską suplakame. Supylus kokteilius į stiklines, dar truputį pabarstome cinamonu.
 

Moliūgų sriuba

Man patinka  paprastesni ir kuo mažiau laiko užtrunkantys receptai.
Mažą hokaido moliūgą supjaustome su odele gabaliukais, dedame į skardą, druska, juodieji pipirai, karis, paprikos milteliai, česnako kelios skiltelės, svogūnas, apšlapstome aliejumi ir kepame apie 30 min ant 180 laipsnių.  Užverdame puode vandenį su ekologisku sultiniu ir sudedame iškeptą moliūgą į puodą. Dar kelias minutes paverdame ir viską supiuriuojame smulkintuvu. Galima paskaninti tirštu kokosų pienu. Lengvai ir greitai tiršta sriuba ant jūsų stalo.

Blyneliai su moliūgu

200g avižų
1 obuolys
4 v.š moliūgų tyrės
2 v.š kokosų aliejaus
3 v.š agavų sirupo
cinamono žiupsnelis
Apie 1 stiklinę augalinio pieno

Viską supiuriuoti  trintuve ir kepti.  Labai skanu su šviežiomis uogomis.

Moliūgų tyrė
Filed under: Maistas su Meile

by

Mano kelias buvo Jus sutikti. Mano kelias buvo su Jumis pasidalinti. Tai lieka susiliejime vardan geresnės, šviesios, ateities.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *